Snapback av domän

Denna artikel riktar sig till den lite mer rutinerade SEO’aren. Vi ska idag tala om snapback av domäner. För dig som inte hört talas om detta så ska jag dra det med en kort introduktion. Snapback eller i folkmun ”snappa” en domän, handlar om att registrera en domän som precis löpt ut och släppts ut på den öppna marknaden för registrering igen. Det kan handla om att den tidigare ägaren av domänen inte har något behov av domänen längre, eller att de helt enkelt i vissa tråkiga fall missat att betala förnyelseavgiften på domänen. Värt att nämna dock innan du oroar dig allt för mycket så är det oftast först 60 – 90 dagar efter sista betaldatumet på domänen som den först släpps ut till försäljning på öppna marknaden. Innan detta händer så har din sajt slutat att fungera för länge sedan så du har god chans på dig att märka att något inte står rätt till innan den hamnar i skottlinjen för SEO’are som vill snappa bra domäner.

Varför vill man snappa en domän?

Det finns flera anledningar till varför det är aktuellt att få en viss domän i sin ägo. Det kan vara saker som:

  • Att du missat betala domänförnyelsen och vill ha tillbaka den
  • Det är en domän med lång historik och fina länkar till sig
  • Det är en enkel domän som du vill starta en egen sajt på

Listan kan göras lång och anledningarna är förstås många, men detta skulle jag påstå är de mest vanliga anledningarna till att man försöker snappa en domän, dvs snabbt registrera en domän som släpps ut på marknaden för allmänheten.

Hur vet jag vilka domäner som släpps?

IIS (Internetstiftelsen) som har ansvar för att förvalta .SE-domäner släpper löpande en lista med domäner som släpps ut på marknaden för nyregistrering som inte blivit betalda. Så det går för vem som helst att enkelt surfa in på deras hemsida och se vilka domäner som snart blir lediga. Den listan hittar du i olika format här.

Där har de även den listad i .JSON-fil, vilket gör det möjligt att skapa ett API, en tjänst som automatiskt hämtar in denna informationen åt t.ex. ett datasystem som i sin tur kan ge mer värdefull information bakom domänen. Det kan handla om saker som hur många länkar domänen har till sig som vi pratade om i artikeln om vad är en bra backlink.

Utmaningen med att snappa en domän

Det är inte så enkelt som det låter. SE-domäner släpps runt 04/05-tiden på morgonen det datum som den släpps ut på marknaden, då handlar det om att vara först på pucken med att registrera domänen. Detta är dock enklare sagt än gjort, här har företag satt i system att skapa datasystem som blixtsnabbt på millisekunden snabbt registrerar en domän som släppts fri, så fort den kommer ut som ledig på marknaden.

Tjänsten som dessa företag tillhandahåller kallas för snapback. Här finns det en rad olika aktörer som tar olika mycket betalt och det fungerar som så att det är dyrare att boka upp en domän tidigt i förväg än väldigt nära inpå att den släpps. D.v.s. att den blir billigare och billigare att ”förboka” desto närmre inpå release-datumet man kommer, DOCK är det först till kvarn som gäller hos företaget i fråga. Så har en person betalat en högre summa dagen innan som du vill boka upp domänen för snapback via företaget, så är den upptagen och går därför inte att förboka för dig längre. Så det gäller att inte vara för tidig och betala onödigt mycket, men heller inte vara för sen och missa domänen helt. Här är det en fin balansgång.

Min personliga rekommendation för att öka chanserna till att få domänen är att registrera dig för alla aktörer på svenska marknaden som erbjuder snapback, och boka upp domänen via samtliga. För här handlar det om vilket företag också i fråga som var snabbast som baserar vem som får domänen i slutändan.

Vad är en bra backlink?

Backlinks, inlänkar eller länkar. Olika uttryck men samma innebörd. Har du börjat jobba med din SEO så har du säkert ramlat över information som säger att du bör samla länkar till din sajt, så kallade backlinks eller på svenska ”inlänkar”. Det handlar alltså om att få andra sajtägare att länka till din sajt, gärna med ett relaterat innehåll till vad du ägnar dig åt.

Faktum är att länkar än idag är en oerhört stor rankingfaktor, även om Google själva inte vill ge sken av detta och säger att man inte ska försöka sig på att ”manipulera” sökresultatet genom att ”fiska länkar”. De vill istället att alla länkar som finns på nätet ska komma naturligt. Vilket självklart är en jättefin tanke i teorin men helt omöjligt i den faktiska och riktiga världen. Med den logiken så blir du snabbt omsprungen av dina konkurrenter som istället väljer att göra precis tvärtemot vad Google vill, och istället jagar länkar till sin sajt.

Vad är en länk?

En länk består av ett textstycke som är markerat med en klickbar text som i sin tur leder till en annan destination på nätet, i detta fallet vill du att det ska vara till din sajt. Ett exempel på en länk hade varit att vi i detta inlägg nämner att om du är intresserad av att lära dig hur man skriver bra SEO content som rankar på Google så kan du klicka på texten för att då hamna på vårt inlägg om just detta ämne. Det som vi gjort här är att vi berättat för Google att vi tycker att om du är ute efter den typen av information så bör du besöka den undersidan, och då har den undersidan fått en länk. Men för att det ska ge en kraft i Google’s ögon så ska länken gå från en sajt till en annan.

Så hur vet man då vad som är en bra länk och varför hjälper det mig att ranka högre på Google?

Jo, faktum är att man kan tolka en länk som en ”röst”. Du har fått en sajt att ”rösta på din sajt”, vilket stärker din trovärdighet och Google känner sig mer bekväm i att ranka din sajt högre upp i sökresultatet på Google för att flera andra personer har tipsat om just ditt innehåll och din sajt.

Med det så halkar vi då in på vad som är en bra länk. En bra länk ska gärna komma ifrån en stark och trovärdig sajt, hur vet man då det? Det finns verktyg som t.ex. Ahrefs.com där man kan se hur många länkar (läs röster) sajten som ska länka till din sajt har. Desto fler länkar (röster) som den har ifrån starka sajter, desto starkare blir den sajten i sig.

Här har också dock mycket hänt de senaste åren, då man började att manipulera sajter genom att peka många starka länkar till en värdelös sajt för att sedan sälja länkar på denna sajten för höga summor pengar. Därför har Google istället valt att fokusera mycket på relevans.

Backlink med relevans

En riktigt bra länk kommer ifrån en stark sida med hög trovärdighet, många länkar till sig, gärna med några år på nacken och handlar i de allra bästa fall om ett liknande område som just din sajt gör. Där har du näst intill hittat den ”perfekta länken”. Så därför handlar det om vad för typ av sajt som du själv har, när vi ska hitta de perfekta sajterna att få en länk ifrån.

Fokusera hellre på relevans än att sajten enbart ska vara stark i Google’s ögon är mitt personliga råd. Allting talar för att Google framåt kommer att fortsätta att prioritera relevans och ägna sig mycket åt att kunna analysera vilka länkar som är köpta ”manipulerade” och vilka länkar som är naturliga där sajtägaren av egen vilja har länkat till en annan sajt.

Konsten att skriva bra SEO content

Vad ska man tänka på när det kommer till att producera bra content som faktiskt rankar på Google? Jag önskar att svaret vore enkelt och det fanns en helig skrift som kunde berätta exakt hur Google’s algoritm tänker och fungerar när det kommer till att analysera text och bestämma vad som ska rankas var.

Svaret är dock inte så enkelt men heller inte så komplicerat som många vill få det till!

Egentligen tycker jag inte om alls längre att kalla content för ”SEO content” med anledningen av att bra content som rankar bör ha fokus på saker som:

  • Innehållsrikt
  • Faktagranskat
  • Informativt
  • Enkelt att läsa

Enkelt förklarat så ska content skrivas med kvalitet i fokus. Begreppet myntades under tidigt 00-tal då det gick att lura Google väldigt enkelt genom att spamma nyckelordet som du önskade ranka på i texten väldigt ofta och på så vis var det bra ”SEO content”, men idag är det inte så enkelt. Idag har Google blivit så pass smart att algoritmen i många fall klarar av att bedöma vad som är innehållsrikt och ”innehållsfattigt” content.

Krångla inte till det

”Keep it simple” brukar jag säga, krångla inte till det för mycket. Ska du exempelvis skriva en guide om hur man installerar om en dator eller vilket Windows som passar till vilken årsmodell på dator. Tänk då på att hålla en röd tråd och bra underrubriker, gör det enkelt att navigera i texten och inkludera gärna även bilder i texten för att göra den mer lättläst.

Tänk att du ska skriva texten som en informationstext till dig själv, så att du enkelt kan följa denna guide nästa gång som du stöter på samma problem när du ska installera om din dator.

Givetvis SEO i fokus

Med rubriken så vill jag ändå poängtera att du självklart ska inkludera sökordet som du vill ranka på i din text, det vill jag inte förminska. Däremot så ska det inte spammas eller användas ”mer än nödvändigt”. Google har även blivit så pass duktiga att de klarar av att förstå böjningar på ord och förkortningar. Med det sagt så behöver det inte heller alltid vara en exakt match på sökordet som du vill ranka på.

Vill du lära dig mer om grunderna i SEO? Fortsätt gärna att följ våra inlägg och prenumerera på nyhetsbrevet som går ut en gång i veckan där du kan ta del av senaste nytt om vad som hänt i SEO-världen!

Nylanserar TVabonnemang.nu

Mellan 2015 – 2017 skapade jag och drev en annan sajt inom TV abonnemang. Jag arbetade en gång i tiden på TV-leverantören Viasat och sålde deras TV abonnemang. Därför föll det sig väldigt naturligt för mig som erfaren affiliatemarknadsförare att sätta upp en sajt inom detta område. Producera content och övrigt innehåll som priser, uppgifter om konkurrenter etc gick som på rullande band. Jag brukar försöka att endast skapa upp sidor inom områden som intresserar mig, även om jag gjort mina snedsteg genom åren, barnvagnar, sport och matlagning är väl kanske inte de områden som ligger mig allra varmast om hjärtan, men trots det har det blivit ett gäng sajter inom bl.a. dessa områden.

2017 så sålde jag av mina sista dåvarande affiliatesidor då pengarna behövde investeras i annat projekt (något som jag ångrar lite idag) då jag så sent som sommaren 2020 tog upp jakten igen på att bygga en ordentlig portfölj av affiliatesajter. Tack och lov så hade jag dock inte sålt av alla domäner som man samlat på sig genom åren, varav TVabonnemang.nu var en av de.

Jag har precis nyligen skapat upp en mycket enkel hemsida på domänen TVabonnemang.nu, mest för att tiden för att skapa hela sajten inte finns för tillfället men att jag samtidigt vill kunna dra nytta av att få sajten indexerad av Google och snappa upp mitt content. Så är du som besökare inne och kikar på sajten idag när detta inlägg skrivs så kommer få en smärre chock över hur klen designen i sig är. Men inom en månad eller två så ska det vara ändring på det!

TV abonnemang skiljer sig en hel del jämfört med många andra områden, mobilabonnemang som ligger nära tillhands och blir lite som systerkategorin är betydligt större men då även full av betydligt tuffare konkurrens, vilket gör det tuffare för sidorna inom telekom som jag även driver. Det ska bli kul att se hur konkurrensen ändrat sig sedan sist jag var aktiv med min sajt inom TV abonnemang under 2017.

Jag kommer att uppdatera så fort nya designen är på plats.